W Mariborze (Słowenia) w dniach 18 i 19 października 2017 r. odbyło się trzecie spotkanie partnerów projektu „Floury Food Safety”, poświęconego zagadnieniom produkcji żywności, w tym w szczególności produktom wyrabianym z mąki. Spotkanie odbyło się na Wydziale sztuki Uniwersytetu w Mariborze w siedzibie „Centrum Eko-Remediacji” zajmującego się wprowadzaniem usprawnień w produkcji rolnej.
W pierwszym dniu spotkania Partnerzy omawiali zagadnienia związane z bieżącą realizacją projektu, w tym z opracowaniem kursów dedykowanych grupie docelowej projektu (osobom w wieku 20-29 lat, które pracują lub są zainteresowane podjęciem pracy w sektorze przetwórstwa maki). W drugim dniu spotkania, Partnerzy uczestniczyli w wizycie studyjnej na edukacyjnym poligonie doświadczalnym, na którym prowadzone są badania nad samowystarczalnością w uprawie roślin. Poligon prowadzony jest przez prof. Anę Vovk Korže, pracownika naukowego Uniwersytetu Mariborskiego i kierownika „Centrum Eko-Remediacji”. Kolejnym punktem spotkania była wizyta w Centrum Biotechnologii i Turystyki w miejscowości Novo Mesto, w której prowadzona jest od ponad 130 lat szkoła średnia, kształcąca przyszłych pracowników sektora spożywczego. Ostatnim punktem spotkania była wizyta w Młynie prowadzonym od 250 lat przez rodzinę Košak, w którym mąka produkowana jest sposobami tradycyjnymi.
Partnerzy, oprócz bardzo ciekawego programu spotkania mieli również okazję do podziwiania pięknych krajobrazów Słowenii oraz degustacji lokalnych potraw.