Trzecie spotkanie w projekcie FFS odbyło się w Reggio Emilia, pięknym mieście regionu Emilia-Romania, w którym 220 lat temu po raz pierwszy zabrzmiał Mazurek Dąbrowskiego. Tematów do dyskusji było wiele. Omawiano dotychczasowe wyniki badań i analizowano warsztaty, które odbyły się już w projekcie. Zaplanowano ponadto kolejny etap badań oraz strukturę i zawartość platformy internetowej. Partnerzy dyskutowali również na temat bieżących zadań w projekcie. Podkreślano istotę oraz wagę działań upowszechniających i konieczność ich kontynuowania. Wszelkie pytania związane z zarządzaniem projektem zostały wyjaśnione przez koordynatora.
Organizatorzy spotkania zaplanowali wizytę studyjną w fabryce parmezanu oraz octu balsamicznego. Podczas kilku godzin partnerzy mogli zapoznać się z procesem powstawania znanych na całym świecie produktów. Program zwiedzania fabryk uwzględniał również degustację i możliwość zakupu towarów bezpośrednio od producenta.